Mede voortgestuwd door onze werkelijkheid die plotseling sterk is veranderd vanwege Covid-19 / Corona is er een enorme toename ontstaan in de mate van thuiswerken. Dit legt extra druk op de (beveiliging van) ICT-systemen. En wie wisselt de back-up disk nog op kantoor?
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Het wisselen van back-up tapes (vroeger) of usb / rdx disks (nog steeds actueel) is nooit het leukste klusje geweest. De discipline ontbreekt vaak om dit volgens de routine te doen, hoe vaak wij als iT-novative dit ook aan geven. De keren dat ik bij periodiek onderhoud degene ben die voor het eerst de disk weer wisselt (soms is dit na drie maanden!) kan ik niet op 2 handen tellen. Het gebruik van lokale back-ups (naar een NAS of naar een usb/rdx disk) kent een aantal belangrijke risico's;
  • Periodiek wisselen wordt vaak niet gedaan
  • Per ongeluk alle verwisselbare media op kantoor laten liggen en de zaak brandt af
  • Kans op defecten van het medium dat verwisseld wordt
  • Hackers en virussen wissen vaak ook de lokale back-ups
Daarom zijn wij al jaren aan het pushen naar cloudback-ups, waar wij uitgebreide mogelijkheden voor bieden. Dan wordt er bij klanten nogal eens het argument gebruikt "het is (te) duur". Dit vind ik eigenlijk wel grappig om te horen. Een volledige server back-up (500GB dataselectie en bijna onbeperkte retentie) bieden wij al vanaf € 65 excl BTW per maand. Inclusief de software. Een losse werkplek kunnen we al back-uppen vanaf € 15 per maand. Daarmee zijn wij goedkoper dan velen. Dit bedrag kan elke ondernemer opbrengen en staat totaal niet in verhouding tot het verlies van bedrijfsdata.

Of "Ik vind het onprettig dat mijn data in de cloud staat". Dit is echter ook geen bezwaar want de data wordt volledig versleuteld opgeslagen. Daar kan niemand bij.

Het enige valide argument om geen cloud back-up te kunnen gebruiken is als er dagelijks zeer veel nieuwe data bij komt en er geen mogelijkheid is tot een snelle internetverbinding. Een ander excuus is er gewoon niet.

Een lokale back-up heeft dan wel weer het voordeel van een snelle restore. De data hoeft niet gedownload te worden maar staat lokaal. Daarom bieden wij meestal een combinatie aan van een lokale en een cloud-back-up. Daarmee heb je de keuze in geval van een calamiteit. Maar vertrouw nooit enkel op een lokale back-up. Deze week hebben we dit helaas ook weer mee mogen maken. Via een thuiswerk account is een hacker binnen gedrongen en deze heeft alle lokale back-ups vernietigd. De usb schijf was al maanden niet meer gewisseld (vergeten) dus onbruikbaar. Gelukkig had deze klant onze cloud back-up dienst en hebben we alles terug kunnen halen zonder enig data verlies. Want de cloud back-up loopt elke dag.

Nu de hele wereld is gefocussed op thuiswerken zetten hackers en andere kwaadwillenden hier vol op in. Thuiswerkplekken zijn vaak minder beveiligd. Er worden poorten open gezet die normaal dicht staan. Men neemt het niet zo nauw met de veiligheid want "corona is maar tijdelijk dus we investeren liever niet in een dure VPN router". Wij worden aangemoedigd "Neem dat risico maar, binnenkort werken we toch weer vanaf kantoor". Medewerkers zitten thuis nog veel meer op social media dan op kantoor. Dus zijn makkelijker te misleiden, geen collega in de buurt om te vragen of de mail nep is, laten we hem maar open klikken...Dit zijn gouden tijden voor internet criminelen.

Naast cloud back-up voor werkstations en servers bieden wij dit ook aan voor office365. Van dit platform wordt ook steeds vaker misbruik gemaakt en voor slechts een paar euro per gebruiker eenvoudig af te dekken.

Om ondernemers te ondersteunen in deze moeilijke tijd is de on-line back-up voor servers en werkplekken nu tijdelijk de eerste maand gratis.

Meer weten? Neem contact met ons op voor meer informatie over (online) back-ups.